Meditation on the Soles of the Feet – En vej til selvkontrol for unge med udadreagerende adfærd

 

For nylig besøgte jeg en familie for at sparre med dem om konflikthåndtering. Deres søn har voldsom udadreagerende adfærd, og i løbet af samtalen kom vi til at tale om "Meditation on the Soles of the Feet" (SoF), en metode, der kan give unge en konkret strategi til at tage kontrol over deres egne reaktioner.

Da jeg for mange år siden først hørte om SoF, blev jeg enormt inspireret – og den følelse har ikke ændret sig. Tænk, hvis unge mennesker, der ikke bryder sig om at miste kontrollen og blive aggressive, kan lære en metode, der giver dem selvkontrol og hjælper dem med at undgå voldsomme reaktioner – reaktioner de endog ofte kommer til at udøve overfor mennesker de holder af. Deres forældre eller søskende!

Low arousal tilgang, der er en af de mest udbredte metoder i arbejdet med konflikthåndtering. Det er en fantastisk metode til at reducere antallet og intensiteten af konflikter, som jeg er stor fortaler for og som jeg selv underviser i. Low arousal tilgang har dog én stor ulempe: Den kræver, at der er en anden person til at hjælpe den unge med at regulere sig selv – der er tale om samregulering. Det betyder, at den unge er afhængig af en andens ro og kompetencer – hvilket i sig selv er en udfordring da følelser smitter, hvilket vil sige, at når den unge er frustreret og vred og har brug for at læne sig ind i en anden persons ro, er det lige præcist på det tidspunkt, at den anden har allersværest ved at forblive rolig.

At kunne tage kontrol over sine egne følelser og adfærd er en afgørende færdighed, der rækker langt ud over enkeltsituationer med frustration og vrede. Det understøtter et positivt selvværd, øger den unges selvstændighed og giver dem et redskab, de kan bruge resten af livet. SoF tilbyder netop denne mulighed – en konkret metode til at udvikle varig selvregulering.

Hvad er SoF?

SoF er en mindfulnessbaseret metode, der er udviklet af Nirbhay N. Singh og hans kolleger. Metoden har været anvendt i forskning og praksis til at håndtere vrede og aggression, men har også været benyttet ift. behandling af f.eks. overspisning og som metode til rygestop. Metoden hjælper med at bryde automatiske reaktionsmønstre og i stedet skabe en bevidst pause, hvor man kan vælge en mere hensigtsmæssig respons.

Når det gælder reduktion af udadreagerende adfærd, lærer den unge at flytte sin opmærksomhed fra vrede og frustration til en neutral kropsoplevelse – nemlig oplevelsen undersiden af fødderne.

Man kan ikke tvinge sine følelser til at falde til ro, og det hjælper sjældent at sige til sig selv 'stop med at være vred' – tværtimod kan det skabe endnu mere frustration og vrede, fordi man oplever ikke at have kontrol over sine egne følelser og handlinger.

Med SoF skiftes opmærksomheden til et neutralt sted i kroppen, så frustrationen eller vreden ikke får yderligere næring. Hvis man kan fastholde dette fokus længe nok (hvilket kræver træning), vil de negative følelser gradvist opløses af sig selv. Man kan sammenligne det med et bål – hvis man ikke hælder benzin på eller lægger mere brænde på, vil flammerne til sidst dø ud af sig selv.

Det er imidlertid vigtigt at være realistisk omkring SoF. Det er ikke et quick-fix.

For at SoF skal føre til varige og gode effekter, kræver det vedholdende træning, og i studier, hvor forældrene har lært at træne sammen med du unge, har de trænet dagligt i 20-30 uger inden de har opnået fuld effekt. Beslutningen om at stoppe den daglige træning skete automatisk, når den unge ikke havde udvist udadreagerende adfærd i henholdsvis 3 eller 4 uger. De nævnte studier viste, at SoF kan have en markant effekt på reduktion af aggressiv adfærd. Det ene studie, med unge med Aspergers syndrom viste, at episoder med fysisk aggression blev reduceret fra 2,67-3,17 om ugen til 0 episoder i løbet af de efterfølgende fire år. Et andet studie viste, at 3 unge med autismes adfærd, der inden interventionen omfattede mellem 14 og 20 og aggressive episoder ugentligt, blev reduceret til 0 episoder med aggressiv adfærd i det første år efter træningen. I de følgende tre år udviste de unge henholdsvis 4, 3 og 3 episoder med aggressiv adfærd

Forskning peger desuden på at SoF og træning af mindfulness generelt kan understøtte et lavere stressniveau og man har lettere ved at håndtere konflikter. Dette understøtter idéen om, at teknikken ikke kun reducerer udadreagerende adfærd, men også forbedrer den generelle trivsel.

Når en ung mister selvkontrollen og udviser voldsom adfærd, og bliver ”håndteret” med low arousal tilgang, er det en anden person, der hjælper med at skabe ro. Det kan være en nødvendig støtte, men det betyder også, at den unge er afhængig af, at omgivelserne ved, hvad de skal gøre. SoF fungerer derimod som et værktøj til selvregulering – det sætter den unge i førersædet og giver dem en reel mulighed for at tage ansvar for deres egen adfærd.

Der er noget værdigt i at kunne sige: "Jeg ved, hvordan jeg kan håndtere min vrede." Det skaber ikke kun mere kontrol i nuet, men giver også en livslang kompetence, som kan bruges i alle aspekter af livet.

Hvordan træner man SoF?

For at SoF skal fungere, kræver det, som nævnt ovenfor, vedholdende træning. Det er ikke en metode, der virker med det samme, men med tålmodighed og øvelse kan den unge lære at bruge den i hverdagens udfordringer.

Negative følelser er ofte stærkere end positive følelser og den unge kan have modstand på at opsøge tidligere negative følelser, derfor kan det for nogle være vigtigt, at man starter med at træne SoF i forbindelse med positive følelser. Når man mestrer metoden kan man så forsøge at overføre den til at håndtere negative følelser og i sidste ende vrede og frustration. På den måde får den unge en succesoplevelse med teknikken, før den skal anvendes i pressede situationer.

 Trin-for-trin guide til SoF

  1. Find et roligt sted – Start et sted uden forstyrrelser.
  2. Luk øjnene og slap af – Den unge kan sidde eller stå med fødderne fladt mod jorden.
  3. Tænk på en positiv (senere en negativ) oplevelse – Fx en gang hvor den unge følte glæde eller begejstring. Mærk følelserne i kroppen og lade dem blive så store som du kan.
  4. Mærk fodsålerne – Skift fokus fra tankerne til, hvordan fødderne opleves lige nu?

a)       Hvordan føles tæerne?

b)       Hvordan føles trædepuderne?

c)       Hvordan føles svangen?

d)       Hvordan føles hælen?

  1. Bliv ved indtil ro opstår – Den unge bliver i oplevelsen – gentager pkt. a, b, c & d indtil han / hun mærker en følelse af ro.
  2. Gentag dagligt – Når teknikken er indarbejdet med positive emotioner, kan den bruges til at negative følelser, frustration og håndtering af vrede.

SoF – en investering i fremtiden

Når en ung mestrer SoF, har de et redskab, som kan følge dem gennem hele livet. De lærer ikke bare at håndtere vrede – de lærer at forstå og styre deres egne følelser, hvilket er en central del af emotionel intelligens.

Hvis du arbejder med unge, eller har en ung i din familie, som kæmper med at styre deres vrede, så synes jeg virkeligt at SoF værd at undersøge og være nysgerrig på.

Referencer

  1. Singh, N. N., et al. (2011). Meditation on the Soles of the Feet for Anger Management: A Trainer’s Manual. Fernleaf Publishing.
  2. Singh, N. N., et al. (2011). Meditation on the Soles of the Feet for Anger Management - Trainer’s Manual. Singh et al.
  3. Singh, N. N., et al. (2007). Mindfulness Training Assists Individuals with Moderate Mental Retardation to Maintain their Community Placements: Behaviour Modification.
  4. Singh, N. N., et al. (2003). Soles of the Feet: A Mindfulness-Based Self-Control Intervention for Aggression by an Individual with Mild Mental Retardation and Mental Illness.

 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Hvordan kan vi arbejde trivselsfremmende